Блакитна елегантність в гастрономії та чайній культурі - квітка метелика горошку

березень 15, 2024

kratom world butterfly pea tee blau imunnity

Пити чай - це традиція в багатьох культурах. І хто не любить пити чай в холодний або стресовий день? Існує багато різних видів чаю на вибір, найпопулярнішими з яких є зелений, чорний, улун, імбирний, білий, ройбуш та трав'яні чаї.

Якщо ви тільки починаєте пити чай, ви можете бути не знайомі з багатьма унікальними видами чаю, наприклад, з чаєм з гороху-метелика. Але коли ви познайомитеся з ним, то, ймовірно, не зможете його забути через дивовижну зміну кольору.

Окрім зміни кольору, він також цікавий для вас з інших причин. Квіти горошку-метелика сповнені корисних для здоров'я речовин, зокрема антиоксидантів або пігментів, які природним чином забарвлюють їжу та напої. Завдяки своїм приголомшливим блакитним пелюсткам і надзвичайній універсальності ця квітка привернула увагу любителів трав, шеф-кухарів і людей, що піклуються про своє здоров'я, по всьому світу. У цій статті ви дізнаєтеся більше про те, де і як виготовляють цей чай, його поживні речовини, потенційні переваги та побічні ефекти.

Історія:

Метеликовий горошок (лат. Clitoria ternatea) або горошок-метелик - рослина родом з Південно-Східної Азії. Цей вид чаю найбільш відомий завдяки своїм яскравим кольорам, оскільки при заварюванні у воді він набуває характерного синього відтінку. Він був відкритий і названий німецьким ботаніком Йоганном Філіпом Брейном під час експедиції на острів Тернате в Індонезії в 1800 році. Він був сучасником Чарльза Дарвіна, і обидва були зацікавлені в ідеях природного відбору та еволюції видів.

Квітки цієї рослини за формою нагадують жіночі статеві органи, звідси і латинська назва роду Clitoria. Як випливає з другої частини назви, вона походить з острова Тернате і поширилася в Південно-Східній Азії та на інших континентах. У своєму природному середовищі існування зазвичай зустрічається на узліссях лісів та біля берегів річок. Однак рослину можна використовувати і як кімнатну, а також як красиву декоративну рослину, що росте вздовж парканів або міцних шпалер. Він також корисний як бобова рослина, оскільки зв'язує азот у ґрунті. Найкраще росте у вологому, нейтральному ґрунті, але може переносити і посушливі періоди. Рослина має характерні ознаки, які роблять її безпомилковою. Вона утворює ліани до 6 метрів завдовжки з еліптичним листям, але найяскравішою особливістю є її темно-сині квіти. Зібрані квіти використовуються для різноманітних кулінарних та оздоровчих цілей, включаючи чаї, трав'яні збори та яскраві харчові барвники. Завдяки своїй багатій культурній історії та різноманітному використанню, горох-метелик став популярною та культовою ботанічною рослиною в багатьох азіатських культурах.

Корінні жителі Тернате почали використовувати квітку метелика в аюрведичній медицині. Причиною використання квітки в їхній медичній практиці були численні переваги для здоров'я, про які говорили, що рослина має багато корисних властивостей, але про це пізніше. Найважливішим засобом було дистилювати його в чай, який було легко приймати. Чай має не лише корисні властивості, але й цікавий синій або фіолетовий колір, який надають чаю з метеликового горошку. Саме завдяки цьому кольору чай "Метелик" увійшов у свідомість сучасного суспільства, але косметичні та оздоровчі властивості закріпили за ним своє місце.

Коли мова йде про здатність метеликового горошку змінювати колір, ключовим фактором є кислотність. Ця рослина перетворює гарячу воду з рН від 4 до 8 на відтінки синього, від глибокого кобальтового до зачаровуючої блакиті. Ще одна крапля лимонної кислоти - і вода знову змінює колір, цього разу на яскраво-фіолетовий.

Користь гороху-метелика для здоров'я:

1. він багатий протизапальними речовинами

Чай з гороху-метелика завжди вважався природним засобом від симптомів численних захворювань, включаючи лихоманку, запалення, артритні болі, спричинені розпадом колагену, та діабет, якщо назвати лише деякі з них (1).

Завдяки високому вмісту антиоксидантів квіти гороху-метелика допомагають боротися з окислювальним стресом і вільними радикалами - двома важливими факторами, що сприяють старінню і хворобам(2),(3).

До цих антиоксидантів належать

  • Кемпферол: цей антиоксидант вивчався більш детально, ніж інші, і має кілька переваг. Дослідження в пробірці показують, що кемпферол може вбивати ракові клітини в обмежених кількостях. (5)
  • Р-кумарова кислота: цей антиоксидант дещо менш відомий, але початкові дослідження показують, що він є протизапальним, антимікробним і противірусним засобом в одній сполуці. Ці ефекти свідчать про те, що він може допомогти нам протистояти хворобам і підтримувати загальний стан здоров'я (6).
  • Дельфінідин 3,5-диглюкозид: цей антиоксидант є найменш відомим з трьох антиоксидантів, знайдених у C. ternatea, але він пов'язаний з покращенням імунної функції та знищенням клітин раку товстої кишки (7).

Дослідження 2021 року вивчало використання екстракту C. ternatea для відновлення шкіри піддослідних. Згідно зі стандартною науковою процедурою, суб'єкти були розділені на тестову та контрольну групи, причому остання отримувала плацебо замість екстракту. Результати показали, що місцеве застосування екстракту C. ternatea підвищило рівень зволоження шкіри на 70 % порівняно з групою плацебо. Ця регідратація відновлює еластичність і зовнішній вигляд шкіри та запобігає появі ознак старіння, таких як зморшки. (8)

Що стосується здоров'я волосся, ще одне дослідження було проведено дев'ятьма роками раніше, у 2012 році, щоб визначити, чи є C. ternatea ефективним стимулятором росту волосся. У дослідженні C. ternatea порівнювали з міноксидилом, поширеним і помірно успішним засобом від випадіння волосся, доступним у більшості аптек. Результати свідчать про те, що C. ternatea є дещо ефективнішим за міноксидил. (9)

Ці дослідження підтверджують, що C. ternatea має потенціал як дієтична добавка для здоров'я шкіри та волосся, але необхідно провести більше досліджень, перш ніж ця теорія набуде такого ж статусу, як і інші продукти. Однак антиоксиданти, що містяться у квітках гороху-метелика, посилюють ці можливості, оскільки антиоксиданти можуть запобігти пошкодженню, яке призводить до передчасного випадіння волосся та утворення зморшок. Це означає, що ці початкові дослідження мають певні переваги (10).

2. має природну антимікробну дію та підвищує імунітет

Вважається, що квітка гороху-метелика має антимікробну та протизапальну дію завдяки наявності таких сполук, як p-кумарова кислота та глюкозид дельфінідин. Споживання цієї рослини та чаю також може боротися з вірусами та інфекціями (11).

Дослідження показують, що чай з гороху метелика може сприяти здоровому травленню і здоров'ю кишечника, які тісно пов'язані з функцією імунної системи, а також захищати травний тракт від спазмів, нудоти, печії та виразок. Вона також може підтримувати детоксикацію та здатність печінки виводити шкідливі відходи з організму, діючи як м'яке проносне та природний сечогінний засіб.

Clitoria ternatea також має глистогінні властивості, тому її іноді використовують для лікування паразитарних інфекцій.

Ще одним імуностимулюючим ефектом цієї рослини є її здатність сприяти здоров'ю дихальних шляхів. Вона може допомогти очистити легені та дихальні шляхи від слизу та рідини, а також заспокоїти подразнення та запалення, допомагаючи при лікуванні бронхіту, застуди та кашлю. Вважається, що він також корисний при астмі та алергії. В аюрведичній традиції квітки Clitoria ternatea є одним з найпоширеніших інгредієнтів різних препаратів, що застосовуються для лікування респіраторних захворювань (12).

3. сприяє когнітивному здоров'ю

Деякі дослідження, в тому числі на тваринах, припускають, що Clitoria ternatea може підвищувати рівень ацетилхоліну в мозку - речовини, яка корисна для концентрації уваги, пам'яті та інших когнітивних завдань.

Завдяки своїй здатності боротися з окислювальним стресом, квітка метелика горошку може бути корисною для уповільнення вікової втрати пам'яті та підтримки загального психічного здоров'я, включаючи захист від тривоги, наслідків хронічного стресу, депресії та СДУГ. (13)

4. Він може допомогти захистити зір

Антиоксиданти, що містяться в Clitoria ternatea, можуть захищати очі від пошкодження вільними радикалами, в тому числі від сонячного випромінювання, подразників та наслідків неправильного харчування. Вони також можуть допомогти поліпшити кровопостачання очей.

Екстракти та очні гелі Clitoria ternatea використовуються в деяких випадках для лікування проблем із зором, таких як глаукома, пошкодження сітківки, затуманення зору, поганий нічний зір та втомленість/сухість/напруженість очей. (14)

5. сприяє здоров'ю шкіри та волосся

При місцевому застосуванні квітка горошку метелика може запобігти ознакам передчасного старіння шкіри, таким як втрата еластичності, дрібні зморшки, нерівномірний тон і текстура.

Існують докази того, що завдяки антиоксидантам, таким як поліфеноли, він може підвищувати вологість шкіри та захищати її від сонячних променів. Оскільки він має протизапальну дію, він також може допомогти при шкірних висипаннях, набряках, свербінні, дерматиті або алергії (15).

Ще однією перевагою є здатність гороху-метелика підтримувати здоровий стан шкіри голови та волосся. Вважається, що він сприяє притоку крові до волосяних фолікулів і зменшує запалення, яке може вплинути на ріст волосся. Саме тому він входить до складу деяких шампунів, кондиціонерів та інших засобів для волосся, які допомагають боротися з сивиною та поріділим волоссям (8).

6. Допомагає з метаболічними функціями

Clitoria ternatea може допомогти знизити артеріальну гіпертензію (високий кров'яний тиск) та рівень холестерину, підтримати інші серцево-судинні функції та стабілізувати рівень цукру в крові, як показали деякі дослідження на тваринах. Деякі дослідження показують, що вона також може захищати від симптомів, пов'язаних з діабетом та інсулінорезистентністю, завдяки своїй здатності запобігати окислювальному стресу. (16)

Як і інші рослини з високим вмістом антиоксидантів, горох-метелик потенційно може допомогти у схудненні та захистити від ожиріння завдяки своїм загальним метаболічним перевагам, хоча потрібні додаткові дослідження. (17)

7. боротьба з хворобами

На додаток до всіх цих переваг, метеликовий горошок є одним з видів рослин, якщо не єдиним, що виробляє специфічні пептиди, які називаються циклотиди (16). Хоча медичні дослідження впливу циклотидів цієї квітки все ще тривають, є докази того, що вони токсичні для ракових клітин і мають властивості, які борються з ВІЛ, різними видами раку та іншими шкідливими захворюваннями. На додаток до своїх потужних циклотидів, квітка також має протизапальну, антимікробну дію і стимулює кровообіг по всьому тілу, що може допомогти полегшити симптоми, пов'язані зі шкідливими захворюваннями (17).

Проковтування горошку-метелика

Clitoria ternatea зазвичай вживають у вигляді чаю або екстракту з листя та пелюсток рослини. У Малайзії та Сінгапурі його використовують для природного забарвлення рису в таких стравах, як Nasi Kerabu, Pulut Inti, Kuih Tekan і Pulut Tai Tai. Гороховий чай "Метелик" був улюбленим напоєм у Південно-Східній Азії протягом століть. У гарячому вигляді його часто поєднують з лимоном і медом, що робить його популярним післяобіднім напоєм і поширеним освіжаючим напоєм у спа-салонах, відомим у Таїланді як nam dok anchan. Холодний чай "Блакитний метелик" ароматизують такими інгредієнтами, як кориця, імбир, мед, м'ята і пасифлора.

Який смак у чаю "Метелик гороховий"? Його описують як ніжний, квітковий аромат з відтінком солодощі, схожий на ромашковий чай. Чашка завареного горохового чаю містить близько п'яти калорій або менше, а також не містить кофеїну, жирів, білків, вуглеводів і цукру.

Як приготувати гороховий чай метелик в домашніх умовах:

Використовуйте приблизно 1-2 чайні ложки сушеного листя і пелюсток на 250 мл чашки чаю. Залийте сухе листя і квіти дуже гарячою водою і залиште настоюватися приблизно на 3-5 хвилин. Поспостерігайте, як вода почне набувати глибокого синього кольору. Якщо ви хочете, щоб чай набув фіолетового кольору, можете вичавити трохи лимонного або лаймового соку.

Традиційно чай з горошком метелика п'ють під час заспокійливої медитації, яка починається з певного наміру. Суть полягає в тому, щоб спостерігати за тим, як змінюється колір чаю, коли ви уявляєте, як ви ростете і змінюєтеся.

Окрім приготування чаю, метеликовий горошок можна використовувати в коктейлях або як натуральний харчовий барвник, наприклад, у десертах. Більш сучасні способи використання пелюсток включають виготовлення нових коктейлів, блакитних бомб для ванн і блакитного морозива (18).

Рішення:

Метеликовий горошок (Clitoria ternatea) - рослина, з якої виготовляють трав'яний чай або багатий на поживні речовини екстракт. Сама рослина походить з Південно-Східної Азії і багата на антиоксиданти, такі як поліфеноли та антоціани, які надають їй яскраво-синього кольору.

Серед переваг - протизапальні та антимікробні властивості, захист мозку, шкіри та очей, сприяння травленню, підтримка дихальної та метаболічної функцій.

Горох-метелик - це не тільки красиве видовище з точки зору ботаніки, він також має давні традиції та потенційні переваги для здоров'я. Його універсальне використання в кулінарії та оздоровчих цілях робить його винятковим інгредієнтом для всіх, хто хоче додати до свого життя нотку елегантності, культури та здоров'я.

Високоякісний метеликовий гороховий чай можна придбати у нас у вигляді висушених пелюсток квітки.



butterfly pea kratom expert

Діліп Мерті - експерт, який брав участь у кількох дослідженнях горохового метелика. Зараз він працює на кафедрі біомедичних наук і терапії факультету медицини та наук про здоров'я Університету Малайзії Сабах (UMS).

Джерела:

  1. Butterfly Pea (Clitoria ternatea), a Cyclotide-Bearing Plant With Applications in Agriculture and Medicine. (n.d.). Frontiers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2019.00645/full
  2. Protective Role of Ternatin Anthocyanins and Quercetin Glycosides from Butterfly Pea (Clitoria ternatea Leguminosae) Blue Flower Petals against Lipopolysaccharide (LPS)-Induced Inflammation in Macrophage Cells. | Sigma-Aldrich. (n.d.). Merck | Germany. https://www.sigmaaldrich.com/CZ/en/tech-docs/paper/638933
  3. Ternatin and improved synthetic variants kill cancer cells by targeting the elongation factor-1A ternary complex - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26651998/
  4. Inhibitory effect of Clitoria ternatea flower petal extract on fructose-induced protein glycation and oxidation-dependent damages to albumin in vitro - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25887591/
  5. Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/
  6. p-Coumaric acid and its conjugates: dietary sources, pharmacokinetic properties and biological activities - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26692250/
  7. Anthocyanins, delphinidin-3-O-glucoside and cyanidin-3-O-glucoside, inhibit immune checkpoints in human colorectal cancer cells in vitro and in silico - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31399602/
  8. Cosmetic and Dermatological Properties of Selected Ayurvedic Plant Extracts - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33503925/
  9. Europe PMC. (n.d.). Europe PMC. https://europepmc.org/article/med/22178180
  10. Antioxidants in dermatology - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29186248/
  11. Anthocyanins From Clitoria ternatea Flower: Biosynthesis, Extraction, Stability, Antioxidant Activity, and Applications - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34975979/
  12. Anti-allergy and anti-tussive activity of Clitoria ternatea L. in experimental animals - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29787795/.
  13. Protective Role of Ternatin Anthocyanins and Quercetin Glycosides from Butterfly Pea (Clitoria ternatea Leguminosae) Blue Flower Petals against Lipopolysaccharide (LPS)-Induced Inflammation in Macrophage Cells - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26120869/
  14. The antioxidant activity of Clitoria ternatea flower petal extracts and eye gel - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19367668/
  15. 5α-reductase inhibition and hair growth promotion of some Thai plants traditionally used for hair treatment - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22178180/
  16. Clitoria ternatea L. petal bioactive compounds display antioxidant, antihemolytic and antihypertensive effects, inhibit α-amylase and α-glucosidase activities and reduce human LDL cholesterol and DNA induced oxidation - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31955736/
  17. Butterfly Pea Flower ( Clitoria ternatea Linn.) Extract Ameliorates Cardiovascular Dysfunction and Oxidative Stress in Nitric Oxide-Deficient Hypertensive Rats - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33801631/
  18. Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. (n.d.). PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/