Вирощування кратома: Що потрібно враховувати?

жовтень 21, 2022

Kratom anbauen Header

Кратомові дерева також стають дедалі поширенішими в Україні. Це пов'язано з тим, що їхнє листя здатне покращувати самопочуття. Їх використовують для лікування болю, покращення лібідо та оптимізації рівня цукру в крові. Дізнайтеся, що таке кратом і як його вирощувати вдома, у нашій статті.

Що таке кратом?

Кратом - це листя кратомового дерева (Mytragina speciosa). В основному вони ростуть в Індонезії, Малайзії, Таїланді та Папуа-Новій Гвінеї. Іноді листя також відоме як мамбог, біак, кртон, мабог і катаун. Листя зазвичай доступне у вигляді порошку, але його також можна купити у формі капсул. Дієтичні добавки впливають на багато процесів в організмі.

Кратом легальний в Україні. Однак це стосується лише продажу та споживання листя. Концентрати, виготовлені з частин рослини, є незаконними і не підлягають продажу. Існує загальна заборона на продаж вагітним жінкам, в інтернеті, в парках, школах і неповнолітнім.

Для чого використовується кратом?

В інтернеті можна знайти велику кількість листових добавок. Це тому, що вони підходять для багатьох цілей. Причиною цього є те, що частини рослини містять психоактивні речовини. До них відносяться 7-гідроксимітрагінін і мітрагінін, два алкалоїди. Обидва активні інгредієнти мають анальгетичну дію. Це означає, що вони зменшують біль.

Якщо вживати листя кратома у великих кількостях, можна досягти ефекту, подібного до опіуму. Речовина має седативний ефект і стимулює нервову систему. Це створює відчуття ейфорії та задоволення.

Дієтичні добавки, що містять кратом, мають наступні ефекти:

  • Зменшення болю
  • Регулювання рівня цукру в крові
  • Покращення лібідо
  • Підвищення настрою

Kratom anbauen Blatt

Вирощування кратома: Що потрібно врахувати

Якщо ви хочете вирощувати кратом самостійно, перше, що вам слід знати, це те, якому ґрунту кратомне дерево надає перевагу. Інформація про посів насіння кратома не менш важлива. Якщо всі умови оптимальні, дерево буде процвітати і добре рости відповідно до свого віку.

Однак зима може бути слабким місцем у вирощуванні. Низькі температури не дуже сприятливі для рослин. Ви можете дізнатися більше про це в наступних абзацах. Тут ми розповімо вам більше про посів та оптимальні умови вирощування кратома.

Посів

При вирощуванні кратома особливо важливий досвід. Ви повинні бути особливо уважними при виборі насіння. Ви досягнете хороших результатів, тільки якщо виберете якісне насіння. Свіжість насіння також відіграє важливу роль. Якщо ви використовуєте старе насіння, воно зійде погано або не зійде зовсім. Тому найкращим вибором є свіже насіння.

Найкраще віддавати перевагу насінню, яке належить до виду, що також росте в нетропічній Центральній Європі. Деякі сорти кратома не витримують низьких температур у Німеччині та інших країнах Центральної Європи. Тому не купуйте таке насіння, якщо у вас немає сонячної оранжереї. Одним із сортів, який добре підходить для посадки в прохолодних районах, є сорт Рабіка.

Рабіка має ще одну перевагу - її легко сіяти. Ви поміщаєте дрібне насіння в субстрат і розподіляєте його там. Важливо, щоб після посадки поверх субстрату ви поклали шар ґрунту.

Порада: Тримайте розсаду в місці, захищеному від сильного вітру і сильного сонячного світла. Ґрунт, в якому ростуть рослини, повинен бути вологим. Слід уникати перезволоження, оскільки воно негативно впливає на ріст рослин.

Майте на увазі, що насіння кратома рідко проростає. Рівень схожості становить близько п'яти відсотків. Тому важливо висаджувати велику кількість насіння.

Зимостійкість

Кратом - рослина, яка у своєму тропічному середовищі існування постійно зелена. У холодну погоду вона може втрачати листя. Однак, як правило, рослина досить добре відновлюється, як тільки закінчується зима. У теплу пору року вона пускає нове листя.

Щоб запобігти втраті листя, тримайте рослини при температурі вище 15° C, якщо це можливо. Для цього ідеально підходять закриті приміщення, оранжереї або теплиці. Як тільки закінчиться холодна пора року, вам слід перенести рослину на вулицю. Там вона зазвичай може оптимально рости в період з травня по вересень.

Якщо погода змінюється, ви повинні бути готові швидко перевезти рослину в тепле місце. Для цього ідеально підходять пакети для рослин. Вони розроблені таким чином, щоб рослина не пошкодилася під час транспортування.

Вимоги до ґрунту

Щоб ваша рослина кратома добре росла, слід звернути увагу на оптимальні умови ґрунту. Крім значення рН (яке, ймовірно, має бути близько 5,5-6,5) і концентрації солі, важливий також вміст вологи в ґрунті. Якщо ці фактори є правильними, ваша рослина буде процвітати.

Важливо добре зволожувати ґрунт, в який висаджуються рослини. Переконайтеся, що дренаж води оптимізований, щоб запобігти перезволоженню. Перезволоження може спричинити проблеми, які в гіршому випадку можуть призвести до загибелі рослин.

Щоб забезпечити відведення вологи, слід змішати ґрунт для рослин з мульчею з кори. Повітряна суміш полегшує стікання води. Регулярне, але обережне підживлення рослин також є корисним. Однак це слід робити з обережністю, оскільки надмірне внесення добрив може зашкодити рослинам.

Коли збирати кратом

Листя рослини слід починати збирати до початку осені. Восени дерева втрачають багато листя, яке потім стає непридатним для використання. Додатковою перевагою збору врожаю наприкінці літа є те, що листя довгий час перебуває на сонці. Це означає, що листя кратома багате на активні інгредієнти. Особливо багате на активні речовини листя можна розпізнати за червоним кольором.

Якщо ви хочете зібрати урожай раніше, це також можливо без проблем. У цьому випадку ви отримаєте біле або зелене листя кратома, яке має м'який смак.

З цієї причини ви самі вирішуєте, коли збирати листя рослини. Спробуйте збирати врожай у різні пори року. Це дозволить вам отримати кратом в оптимальному для вас дозуванні.

Висновок

Кратом - це азіатська рослина, яка за певних умов може процвітати і в Центральній Європі. На відкритому повітрі рослина почувається як вдома в період з травня по вересень. Однак взимку і в холодніші дні кратом слід тримати в приміщенні при температурі не нижче 15° C.

В Україні вирощування рослини та споживання листя дозволено. Однак концентрати, що містять кратом, заборонені, оскільки вони мають сильнішу дію і іноді можуть призвести до побічних ефектів.

Однак, якщо ви все ще вважаєте, що вирощування власного кратома занадто складно, ви знайдете правильний вибір продуктів з кратомом на Kratom World!