Що таке гуарана і які її властивості?

жовтень 12, 2023

Kratom World guarana elixir

Кава більше не є королем кофеїну.



Хоча кава славиться своїм вмістом кофеїну і мільйони людей п'ють її, щоб прокинутися рано вранці, є ще одна ягода, яка має ще сильніший енергетичний ефект. Познайомтеся з гуараною.



Гуарана - це вид виткої рослини, яка походить з тропічних лісів Амазонки. Вона росте у Венесуелі та деяких частинах Бразилії. Як витка рослина, вона чіпляється за інші рослини і росте на них вгору, досягаючи висоти 12 метрів. Рослина гуарана утворює невеликі, червоні або коричневі ягоди розміром з кавове зерно і містить чорне насіння, вкрите білими лусочками, які своїм своєрідним виглядом нагадують очні яблука.



Це може виглядати нешкідливо, але цей маленький плід є справжнім ракетним паливом. Гуарана містить у 4-6 разів більше кофеїну, ніж кава, що робить її королем кавового царства. Кожна ягода містить до 4,5 % кофеїну. Її дуже часто використовують як інгредієнт енергетичних напоїв або лимонаду з гуарани, наприклад, "Гуарана Антарктика". Що стосується вмісту кофеїну в насінні гуарани, то окрім підвищення рівня енергії, насіння може мати й інші корисні властивості, оскільки містить антиоксиданти та інші цінні речовини, наприклад, теобромін і теофілін - стимулятори, які дуже схожі на кофеїн. Насправді, дослідження показують, що гуарана може робити все: від покращення здоров'я шкіри до прискорення втрати ваги тощо.






Різниця між кавою та гуараною

Кава підходить не всім. Її гіркий смак і короткочасний заряд бадьорості можуть змусити багатьох з нас знайти іншу альтернативу. У такому випадку гуарана може стати ідеальним вибором.



Однією з головних переваг гуарани перед кавою є тривала стимуляція. Заряд енергії, який забезпечує гуарана, триває довше, ніж кава; крім того, стимуляція, як правило, менш нервова і має більш чіткий характер. Гуарана повільно засвоюється організмом, що призводить до тривалого вивільнення енергії протягом декількох годин - що різко контрастує з швидким підйомом і спадом, який ми відчуваємо від кави.



Гуарана не тільки містить більшу кількість кофеїну, ніж кава, але й інші алкалоїди та жири, які здатні пригнічувати відчуття голоду та спраги. Це одна з головних причин, чому гуарану часто використовують у програмах схуднення. Крім того, оскільки потрібна лише крихітна кількість порошку, практично не витрачається жодної калорії.





Природне тепло, яке гуарана створює в організмі, відоме як термогенез - нормальний метаболічний процес, який допомагає перетворити накопичені жирові відкладення в енергію. Кофеїн, що міститься як у каві, так і в гуарані, полегшує цей процес, а теобромін і теофілін, що містяться в гуарані, посилюють його.





Як результат, гуарана є надзвичайно життєздатною і багато в чому більш підходящою альтернативою каві. Вона забезпечує постійну енергію без нервозності і містить антиоксиданти. Можна стверджувати, що швидкий кавовий заряд - це те, що потрібно деяким людям вранці, щоб миттєво підбадьоритися; однак заміна кави на гуарану в якості щоденного напою може потенційно вивільнити більш тривалу енергію, яка допоможе вам пережити напружений робочий день.





Бонуси, які надає гуарана:

1. Може обмежити ріст раку.

Гуарана багата на сполуки з антиоксидантними властивостями. До них відносяться кофеїн, теобромін, дубильні речовини, сапоніни і катехіни. Антиоксиданти - це корисні сполуки, які допомагають боротися з утворенням вільних радикалів і запобігають окислювальному пошкодженню клітин. Мало того: дослідження in vitro показали, що вони можуть навіть захищати від хронічних захворювань, таких як хвороби серця, рак, діабет і старіння шкіри.

2. Зменшує втому та покращує концентрацію уваги.

Гуарана найбільш відома як чудове джерело кофеїну, який допомагає підтримувати концентрацію та розумову енергію. Кофеїн діє, блокуючи дію аденозину, сполуки, яка допомагає мозку розслабитися. Він зв'язується з аденозиновими рецепторами і не дає їм активуватися.

3. Може допомогти вам краще вчитися

Експерименти показали, що гуарана допомагає краще вчитися і запам'ятовувати. Одне дослідження було присвячене впливу різних доз гуарани на настрій та навчання. Учасники цього дослідження не отримували гуарани або отримували 37,5 мг, 75 мг або 150 мг. Люди, які отримували гуарану, були більш зосереджені на своїх завданнях і виконували їх швидше.

4. Може мати властивості, що сприяють схудненню.

Це пов'язано з вмістом кофеїну, який може збільшити метаболізм на 3-11% протягом 12 годин. Прискорений метаболізм означає, що ваше тіло спалює більше калорій у стані спокою. Дослідження in vitro також виявили, що гуарана може пригнічувати гени, які підтримують утворення жирових клітин, і сприяти генам, які їх уповільнюють.

5. Бореться з втомою

Гуарана багата на кофеїн, причому її насіння містить вищу концентрацію кофеїну, ніж кавові зерна. Кофеїн діє як стимулятор і впливає на активність деяких нейромедіаторів у мозку, підвищуючи рівень енергії. Ось чому такі напої, як кава та енергетичні напої, часто використовуються як швидке вирішення проблеми нестачі енергії та втоми.



Деякі експерименти показують, що, окрім боротьби з фізичною втомою, гуарана також може допомогти зменшити розумову втому. Дослідження, опубліковане в журналі Appetite, показало, що її вживання знижувало розумову втому, пов'язану з постійними розумовими зусиллями в учасників.

6. Може полегшити хронічну діарею і вилікувати запор.

Гуарана століттями використовувалася як природний тонізуючий засіб для шлунку при лікуванні таких проблем з травленням, як хронічна діарея і запори. Вона може бути ефективною проти діареї, оскільки багата на дубильні речовини або рослинні антиоксиданти. Дубильні речовини - це рослинні сполуки, які запобігають виведенню надлишку води в кишечнику і, таким чином, можуть швидко зупинити діарею.



З іншого боку, гуарана багата на кофеїн, який може діяти як природне проносне.

Кофеїн стимулює перистальтику - процес, який активує скорочення м'язів кишечника і товстої кишки.


Це може полегшити запор, проштовхуючи вміст у пряму кишку. Низькі дози гуарани не містять багато кофеїну, тому вони більш ефективні проти діареї. Високі дози дають більше кофеїну і можуть мати проносний ефект.

7. Може полегшити біль

Гуарану в минулому використовували амазонські племена як болезаспокійливий засіб. Знеболюючі властивості гуарани обумовлені високим вмістом кофеїну. Кофеїн відіграє важливу роль у знеболюванні, оскільки він зв'язується з аденозиновими рецепторами і блокує їх. Два з цих рецепторів - A1 і A2a - беруть участь у стимуляції відчуття болю. Коли кофеїн зв'язується з цими рецепторами, він може зменшити відчуття болю. Це одна з причин, чому кофеїн часто міститься в безрецептурних знеболювальних препаратах. Дослідження показали, що він може значно посилити їхню дію.

8. Зберігає шкіру сяючою

Гуарана є чудовим доповненням до природного догляду за шкірою завдяки вмісту кофеїну та антиоксидантів. Кофеїн допомагає захистити шкіру від УФ-випромінювання. Він також допомагає сповільнити старіння шкіри та підтримує кровообіг і приплив крові. Дослідження, опубліковане в Journal of Cosmetic Dermatology, показало, що косметика, яка містить гуарану, допомагає підтягнути шкіру і зменшити зморшки під очима і навколо них.



Кілька досліджень in vitro також показали, що гуарана може сповільнювати і пригнічувати утворення жирових клітин, допомагаючи зменшити кількість жиру в організмі.

9. Може захистити від вікового погіршення зору

Зазвичай з віком зір поступово погіршується. Сонячні промені, неправильне харчування та певний спосіб життя, наприклад, куріння, можуть з часом зношувати очі та підвищувати ризик розвитку захворювань, пов'язаних з очима. Гуарана містить сполуки, які борються з окислювальним стресом, що є основним фактором ризику вікових розладів зору, таких як дегенерація жовтої плями, катаракта і глаукома. Одне дослідження показало, що люди, які регулярно вживали гуарану, повідомляли про кращий зір, ніж ті, хто вживав її помірно або не вживав зовсім.



У тих же дослідженнях вчені провели тести in vitro, щоб визначити, чи може гуарана захистити клітини очей від сполук, що викликають окислювальний стрес. У порівнянні з плацебо, гуарана значно зменшила кількість пошкоджень ДНК і загибель клітин очей.

Тим не менш, дослідження гуарани та вікових порушень зору обмежені віком. Необхідно провести більше досліджень на людях, перш ніж давати рекомендації.





Як слід приймати гуарану?



Добавки з гуараною доступні в різних формах, від чаю з гуараною до екстракту гуарани та інших. Порошок насіння гуарани часто додають до напоїв і продуктів, які рекламуються як такі, що допомагають природним чином підвищити рівень енергії. Його часто можна знайти в сумішах інших трав і рослин з термогенними властивостями.



Хоча наразі не існує офіційних рекомендацій щодо дозування гуарани, більшість досліджень показують, що 1-2 грами 1-2 рази на день можуть бути найбільш корисними для дорослих. Дотримуйтеся цього дозування, щоб максимізувати потенційні переваги для здоров'я і мінімізувати ризик побічних ефектів.

Ви можете придбати високоякісні капсули гуарани ТУТ, а дрібнодисперсний порошок гуарани ТУТ.

Дякуємо, що прочитали цю статтю,

Ваша команда Kratom World